Wat is het verschil tussen Duct tape en Gaffertape

MCT Ducttape. Een stevig, waterbestendig plakband zeer geschikt voor noodreparaties.

In onze webshop hebben wij o.a. de keus uit MCT Ducttape en Nichiban premium ducttape.

Onze Nichiban premium ducttape is eigenlijk een Gaffertape.

Gaffertape is wel een soort Duct tape en hierdoor worden de tapes dan ook vaak met elkaar vergeleken. Maar er zit wel gelijk verschil tussen beide tapes.

In deze blog willen wij deze verschillen graag toelichten, zodat je altijd de juiste tape kiest.

Hiervoor moeten wij eerst even terug naar het ontstaan van Duct tape.

Geschiedenis van Ducttape

Tijdens de Tweede Wereldoorlog hadden de Amerikaanse soldaten waterproof materiaal nodig om te voorkomen dat hun munitie vochtig zou worden. De fabrikant Johnson & Johnson fabriceerde in 1942 voor het leger en de soldaten waterdichte en met de hand scheurbare tape.

Omdat het water van de tape afgleed, zoals water van de rug van een eend, werd de tape al snel Duck tape gedoopt.

Het gebruik van de tape bleek eindeloos en niet alleen geschikt om munitie droog te houden. Munitiekisten werden afgeplakt met de Duck tape. Er werden spoedreparaties aan geweren mee gedaan, materiaal werd vast getapet aan kleding en zelf kleine reparaties aan de Jeeps bleken mogelijk. De kleur van de tape was legergroen.

Na de Tweede Wereldoorlog werden er volop huizen gebouwd en ontdekte men dan deze tape ook erg geschikt is om de metalen airconditioning- en verwarmingskanalen te verbinden. Dit was ook het moment dat de kleur van de tape van legergroen veranderde in zilverkleurig.

Gaffertape

Uiteindelijk kwam de tape ook terecht op filmsets in Amerika om kabels mee vast te plakken.

Op een filmset is het natuurlijk belangrijk dat alle kabels netjes vast blijven zitten, zodat niemand erover valt of ze in beeld verschijnen. Na de opnames of productie moest de tape weer makkelijk verwijderd worden. Hierdoor is het dus belangrijk dat de tape geen lijmresten achterlaat en weer makkelijk te verwijderen is.

De persoon die dit doet op filmsets is de “Gaffer”, dit is ook wel de leidinggevende van de lichttechnici in de filmindustrie. Zo is de naam Gaffertape ontstaan.

Omdat er op een filmset veel wordt gewerkt met kunstmatige verlichting is het natuurlijk belangrijk dat alle kabels van die lampen netjes weggewerkt worden met gaffa tape. Hierbij is het op een filmset natuurlijk belangrijk dat de tape niet opvalt, vandaar dat er gekozen is voor de kleur zwart.

Het verschil

Het verschil tussen de twee tapes zit hem dus voornamelijk in de soort lijm van de tape en hiermee dan ook de toepassing.

Maar wat is ducttape eigenlijk en waarvoor wordt het gebruikt? Duct tape wordt over het algemeen gebruikt om iets permanent te repareren waardoor het dus belangrijk is dat de lijm een krachtige hechting heeft aan de ondergrond.

Gaffer tape daarentegen kenmerkt zich voornamelijk in het feit dat de tape makkelijk te verwijderen is. Veelal zonder dat deze lijmresten achterlaat.

De overeenkomsten

De overeenkomsten tussen de tapes zijn:

  • beide zijn waterbestendig
  • de drager is voorzien van linnen.
  • beide tapes zijn makkelijk te scheuren.

Hopelijk kun je met deze uitleg altijd de juiste tape kiezen.

Permanent repareren

Dus wil je iets permanent repareren kies dan onze MCT Duct tape.

Het MCT Duct tape uit ons assortiment is een stevig, olie- en waterbestendig plakband welke zeer geschikt is voor noodreparaties. MCT Ducttape is ook geschikt voor het aan elkaar tapen van stucloper en afdekvlies.

Bij Dutch Protect Flooring leveren wij standaard de kleuren zwart en grijs Ducttape. Bent je op zoek naar een andere kleur Ducttape, zoals bijvoorbeeld wit ducttape, geen probleem, op aanvraag kunnen wij altijd andere kleuren leveren. Bij ons vind je gegarandeerd een duct tape kleur die geheel voldoet aan jouw wensen!

Verwijderbaar

Ben je op zoek naar een verwijderbare krachtige tape, ga dan voor ons gaffertape Nichiban Premium Duct tape.

Nichiban premium ducttape  heeft een hoge kleefkracht. Deze tape laat zich makkelijk scheuren en is bij de juiste toepassing schoon verwijderbaar. Nichiban is de juiste keuze voor de professional in theaters, op podia, verhuur, etc.

Bij Dutch Protect Flooring kun je Nichiban ducttape bestellen in de kleuren zwart en grijs in de afmetingen 38 mm/50 m en 50 mm/50m.

Ons assortiment

Uiteraard hebben wij hebben niet alleen duct tape en gaffer tape in ons assortiment. Kijk voor ons volledige assortiment eens op onze tape pagina. Hierop vind je voor iedere toepassing wel een geschikte tape.

Advies

Mocht je er niet uitkomen, heb je nog vragen of wil je een advies op maat. Neem gerust contact met ons op via de email: info@dutchprotectflooring.nl of neem telefonisch contact met ons op via 0320337373.

nl_NLDutch