Is uw woning onderhevig aan verbouwingen, schilderwerk of andere (grote) klussen? Dan is het beschermen van uw vloer essentieel. Protective films and masking film zijn hiervoor populaire materialen en hoewel de twee materialen op elkaar lijken, zijn er wel degelijk verschillen in bijvoorbeeld samenstelling, eigenschappen en toepassing. Het is dan ook belangrijk om voor het juiste materiaal te kiezen om schade, zoals krassen of verfspetters op uw vloer, te voorkomen. Want door de juiste keuze voorkomt u deze problemen en beschermt u uw vloer optimaal. In deze blog leggen we uit wat afdekfolie en afdekvlies precies zijn, wat de verschillen zijn en welke optie het beste is voor uw klus.
Wat zijn afdekfolie en afdekvlies?
Protective films is een dunne, kunststof beschermlaag die ideaal is om oppervlakken af te dekken tegen stof, vuil en verf. Dit type folie is populair vanwege de veelzijdigheid en gemakkelijke toepassing. Afdekfolie, waarvan verschillende soorten zijn, maakt het erg handig voor schilderklussen en kortdurende projecten waarbij men snel en effectief bescherming wilt aanbrengen. Carpet Floor is een voorbeeld van afdekfolie dat zelfklevend is en die speciaal is ontwikkeld voor tapijt. Heeft u eerder behoefte aan afdekfolie voor harde ondergronden, zoals linoleum en tegels? Dan is de afdekfolie Floor Cover een goede keuze.
Afdekvlies is een dikkere bescherming die bestaat uit meerdere lagen: een absorberende toplaag en een antislip-onderlaag. Dit maakt het ideaal voor intensievere klussen, waarbij de vloer langdurig beschermd moet worden. Protective fleece absorbeert vocht en verfspatten, waardoor het zeer geschikt is voor bijvoorbeeld stukadoorwerk en renovaties. Bovendien is afdekvlies zelfklevend en biedt het door de dikkere structuur bescherming tegen stoten en krassen, wat – zeker bij intensieve werkzaamheden of als er zwaar gereedschap op de vloer wordt gebruikt – belangrijk is. Kiest u voor afdekvlies zelfklevend? Dan heeft u de keuze uit verschillende soorten en maten, die ieder over eigen voordelen beschikken.
De verschillen tussen afdekfolie en afdekvlies
Hoewel beide materialen hetzelfde doel hebben, namelijk beschermen, zijn er ook wat dingen anders. Deze zaken zetten we hieronder voor u uiteen, waardoor u een beter beeld krijgt van de belangrijkste verschillen.
Materiaal en dikte: Afdekfolie is dunner en gemaakt van kunststof, terwijl afdekvlies dikker is en over meer lagen beschikt. Vaak zijn dit een absorberende toplaag en een antislip-onderkant.
Absorptievermogen: Afdekvlies is absorberend en vangt vocht en verf op, wat ideaal is voor klussen waarbij veel vuil of vloeistof vrijkomt. Afdekfolie daarentegen is waterdicht en beschermt enkel door bedekking.
Grip en stabiliteit: Door de antislip-onderlaag blijft afdekvlies – zelfs bij intensief gebruik – goed liggen. Afdekfolie dat zelfklevend is beschikt weliswaar over een klevende laag, maar biedt minder stabiliteit bij langdurig gebruik of zwaardere klussen.
Bescherming tegen impact: Afdekvlies is dikker en dus beter bestand tegen stoten, wat ideaal is voor vloeren waar gereedschap op kan vallen of waar ‘zwaar verkeer’ overheen gaat. Afdekfolie biedt daarentegen voornamelijk bescherming tegen lichte vervuiling en spetters.
Wanneer gebruikt u afdekfolie en afdekvlies?
We kunnen dus concluderen dat afdekfolie perfect is voor de kortdurende en minder intensieve klussen, waarbij er vooral bescherming nodig is tegen vuil en vlekken. U kunt dan bijvoorbeeld denken aan bescherming tijdens het schilderen, behangen en tijdens kleine reparaties. Staat er een langdurige en intensieve klus in de agenda, zoals grote renovaties, verbouwingen of vochtige werkzaamheden? Dan raden we aan om voor masking film te kiezen om nóg wat betere bescherming te bieden.
Koop hoogwaardige afdekfolie en afdekvlies bij Dutch Protect Flooring!
Of u nu op zoek bent naar tijdelijke bescherming of langdurige bescherming: bij Dutch Protect Flooring zit u altijd goed. Bestel uw hoge kwaliteit afdekfolie of masking film vandaag nog en wees verzekerd dat uw vloer, trap en meubilair goed beschermd is tijdens uw project! Vragen? Neem gerust contact met ons op zodat we met u mee kunnen denken over de beste oplossing!